17/11 Jan Bleyen

17/11 Jan Bleyen

minutes reading

Jan Bleyen over "Ooit zal ik iemand zijn" – Donderdag 17/11, 20u30

Presentatie door woordkunstenaar Anke Verschueren.
 
"Het woord ‘illegaal’ zou ik niet voor mezelf gebruiken. Zelfs van het woord ‘vluchteling’ hou ik niet. Dat is niet hoe ik het ervaren heb. Wanneer ben je vluchteling? Als je niets hebt, denk ik. Als je niets hebt. Sommige mensen houden er gewoon niet van als je hen vluchteling noemt. Dan ben je iemand die onder de bomen heeft moeten slapen toen je hier kwam, zoiets. Het is kleinerend. Ik hou er niet van. ‘Nieuwkomer’ vind ik een mooi woord."
 
Historicus Jan Bleyen luisterde naar de ervaringen van Manso, zijn vroegere leerling Nederlands: hoe hij als jongen vertrok uit Sierra Leone, een man werd en al tien jaar in België woont, zonder papieren. In slimme, openhartige en soms ook grappige fragmenten uit zijn dagelijks bestaan vertelt Manso over vroeger, nu en later – een levensloop die Charlotte Peys vat in aangrijpende tekeningen.
 
Over Jan Bleyen
 
Jan Bleyen (1980) is doctor in de geschiedenis. Momenteel doceert hij Mens en Maatschappij aan de KU Leuven, faculteit Architectuur. Zijn interesse als mondeling historicus gaat uit naar het lichaam en hoe we al doende betekenis geven. Eerder publiceerde hij onder meer De dood in Vlaanderen, Doodgeboren en Wat is mondelinge geschiedenis?
 
Praktisch:

Deelnameprijs € 10, inclusief één glas wijn of andere drank.
Leden van Willemsfonds vzw genieten van € 2 korting op deze prijs.
 
Deze lezing ontvangt steun van Literatuur Vlaanderen & IMD Antwerpen.
Foto Jan Bleyen: Thomas Sweertvaegher
Share
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »